Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Αντικείμενο σπουδών
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.λπ.).
- Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.
- Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.
- Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου).
- Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα.
- Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους.
- Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους.
- Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
- Να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία.
- Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή.
- Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται βασικά γεωργικά προϊόντα.
- Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους.
- Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
- Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων.
- Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.
- Να γνωρίζει να συναλλάσεται.
- Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.
- Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση.
Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών έχει τη δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολές Αστυφυλάκων και Σχολές Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.
Δείτε τα μαθήματα γενικής Παιδείας για την Β' και Γ' Τάξη Ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου.
Μαθήματα ειδικότητας
Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Β' και Γ' τάξεων Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. ανά Τομέα και Ειδικότητα καθορίζεται σύμφωνα με το υπ. αρίθμ. Φ2/88070/Δ4 (ΦΕΚ 1053/Β'/05-06-2016) έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών | |
---|---|
Σύνολο | 23 |
Μάθημα | Ώρες |
Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις | 3Θ+1Ε |
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών | 3Θ+2Ε |
Επεξεργασία - Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 3Θ+2Ε |
Επεξεργασία - Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 2Θ+2Ε |
Συσκευασία Τροφίμων και Ποτών | 2Θ+1Ε |
Αγγλικά Ειδικότητας | 2Θ |